به میزبانی دانشگاه صنعتی امیرکبیر صورت گرفت
همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم با حضور مسئولان، دانشجویان، اساتید و شرکتهای دانش بنیان در سالن اجتماعات دانشکده مهندسی پلیمر دانشگاه صنعتی امیرکبیر برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری پژوهشگر نیوز به نقل از روابط عمومی دانشگاه صنعتی امیرکبیر، این همایش با حضور و سخنرانی دکتر عباس علی آبادی وزیر صنعت، معدن و تجارت، دکتر علی آقا محمدی مشاور اقتصادی مقام معظم رهبری، دکتر علیرضا رهایی رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر، دکتر سیدمحسن دهنوی عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی ایران، دکتر سیدعلی روحانی معاون وزارت اقتصاد و امور دارایی، خانم دکتر حاجی زاده دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری و دکتر رضا باقری اصل معاون امور دولت، مجلس و استانهای و زارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار شد.
تنظیم گری، رقابت و بازارهای مالی در بستر دیجیتال، هوش مصنوعی در اقتصاد دیجیتال، مولدسازی با استفاده از ابزارهای دیجیتال و اقتصاد دیجیتال پیشران انقلاب صنعتی از نشستهای تخصصی این همایش بود.
روندها و دورنمای اقتصاد دیجیتال در ایران و جهان، نقش دولت در تنظیم گری و توسعه اقتصاد دیجیتال، نقش پیشران بخش خصوصی در توسعه اقتصاد دیجیتال، حکمرانی و امنیت داده، تنظیم گری، انحصار و رقابت در بستر دیجیتال، فناوریهای پیشران و هوش مصنوعی در آینده اقتصاد و مولدسازی با استفاده از ابزارهای دیجیتال از محورهای برگزاری این همایش بود.
نقش کلیدی دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور
سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر نقش این دانشگاه در توسعه فناوریهای نوظهور و دیجیتال در کشور را کلیدی توصیف کرد و گفت: دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان یکی از قطبهای مطرح هوش مصنوعی و همینطور مدیریت فناوری در کشور، میتواند از جنبههای مختلف به توسعه اقتصاد دیجیتال کمک کند.
دکتر علیرضا رهایی در همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم به اهمیت برگزاری این همایش اشاره کرد و گفت: اگر به منویات مقام معظم رهبری توجه داشته باشیم، میبینیم تلاش جهادی در عرصه اقتصاد مقاومتی یکی از مهمترین تاکیدات ایشان است و این امر موجب شده است که تحولات بزرگی از جهت استقرار اقتصاد شرکتهای دانش بنیان در کشور اتفاق بیفتند.
وی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر یک سری سازمانهای دانش محور در دانشگاهها فعال شدند، در مجموع واژه اقتصاد مقاومتی تعریف شد و مولفههای آن در مراکز و دستگاههای مختلف قانون گذاری و غیره مورد بحث قرار گرفت و مقدمات اجرایی آن فراهم شده است.
سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر همچنین تاکید کرد: برگذاری نشستهای تخصصی نظیر نشست امروز بستر مناسبی برای تحقق اهداف مهم و تحول آفرین در حوزه اقتصاد مقاومتی فراهم میکند. اگر ما امروزه نگاهی به جوامع پیش رو سطح دنیا داشته باشیم، خواهیم دید برای تحقق اقتصاد هوشمند نظیر تجارت الکترونیک، توسعه شتاب دهندههای کسب و کار و غیره چارچوبهای خاصی تدوین و زمینههای خوبی فراهم شده است.
رهایی ادامه داد: مدل اقتصادی که بر اساس به اشتراک گذاشتن منابع و خدمات مطرح میشود مثل آنچه که امروزه ما در جامعه نظیر تاکسیهای اینترنتی مشاهده میکنیم یا پلتفرمهای گردشگری و تامین مالی میبینیم. همه اینها از مولفههای مهم اقتصاد دیجیتال محسوب میشوند به طوریکه توسعه استفاده از این فناوریها امکان پرداختهای دیجیتال را فراهم میکند که موجب امنیت در حوزههای اقتصادی خواهد بود.
به گفته این استاد دانشگاه؛ رشد فناوریهای نوظهور مانند هوش مصنوعی، واقعیت افزوده و اینترنت اشیا موجب ایجاد یک سری مزیتهای رقابتی جدید و یک سری فرصتهای تجاری نوین شده است. دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان یکی از قطبهای مطرح هوش مصنوعی و همینطور مدیریت فناوری در کشور میتواند از جنبههای مختلف به توسعه اقتصاد دیجیتال کمک کند.
رهایی یادآور شد: در بخش آموزش ما در دانشکدههای مختلف دانشگاه صنعتی امیرکبیر رشتههایی مثل علوم کامپیوتر، ریاضیات مالی، مهندسی نرم افزار، هوش مصنوعی، مدیریت، فناوری اطلاعات و غیره داریم که دانشجویان در دورههای مختلف کارشناسی تا دکتری در این رشتهها تحصیل میکنند و زمینه خوبی برای توسعه آموزش در زمینههای مرتبط و مورد نیاز ایجاد کرده است تا دانشجویان این رشتهها زمینههای توسعه اقتصاد مبتنی بر دانش بنیان را فراهم کنند.
به گفته وی، پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر و یک سری مراکز تحقیقاتی و نوآوری در پارک فعال هستند که پلتفرمهای خوبی را ایجاد میکنند تا ارتباط دانشگاه و صنعت شکل بگیرد. دانشگاه نیز اعتقاد دارد با این ارتباطها و بسترهای خوبی که فراهم شده ما میتوانیم فرصتهای خوبی برای تشویق دانشجویان به کارآفرینی، توسعه استارتاپهای مختلف، ایجاد پروژههای کاربردی و غیره داشته باشیم.
سرپرست دانشگاه صنعتی امیرکبیر افزود: پس از این نشست ما نشستهایی را در قالب ۴ نشست تخصصی زمینههای مرتبط با بحث امروز را بررسی خواهیم کرد، امیدواریم بتوانیم از نتایج این مباحث زمینههای جمع بندی نکات تحصصی را فراهم کنیم.
نقش موثر هوش مصنوعی در کاهش بسیاری از بیماریهای غیرواگیر
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه بیشترین هزینههای بخش سلامت در حوزه درمان بیماریهای غیرواگیر صرف میشود، گفت: با کمک فناوری هوش مصنوعی میتوانیم از بروز بسیاری از بیماریهای غیرواگیر اعم از سرطانها، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی ... پیشگیری کنیم.
خانم دکتر حاجی زاده در همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم که در این دانشگاه برگزار شد، به تشریح نقش اقتصاد دیجیتال در حوزه سلامت پرداخت و گفت: بخش سلامت بخشی از اقتصاد است که به صورت ویژه با زندگی عموم مردم و جامعه ارتباط نزدیکی دارد. لذا اگر ما ارکان مختلف اقتصاد دیجیتال را در نظر بگیریم بیشترین بخشی که این حوزه تغییری در زندگی مردم ایجاد میکند، بخش سلامت میباشد که به صورت عمده با زندگی روزمره مردم مرتبط است.
وی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر موج اقتصاد دیجیتال وارد زندگی مردم شده است و در سالهای آینده نیز تا حد بسیار زیادی ورود پیدا میکند. بنابراین یک واکنش این است که ما بنشینیم و منتظر تاثیرات آن باشیم همچنان که بر اثر این شرایط ۴۳ درصد شغلها در آینده از بین خواهد رفت. اما واکنش دیگر این است که در جوامع نخبگانی فکر کنیم با این موجی که اقتصاد و سلامت مردم را درگیر خواهد کرد، باید چگونه برخورد کنیم.
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۲۰ شروع به اعلام آیین نامه به کشورهای درحال توسعه کرده است تا آنها را با این تحول حوزه نظام سلامت آماده کند. بر این اساس اولین چیزی که از ما میخواهد این است که ما نظام سلامتی را تعریف کنیم که بر پایه یک اقتصاد دیجیتال بتواند دسترسی به نظام سلامت را به همگان و در همه جا فراهم کند.
حاجی زاده ادامه داد: نظام دیجیتال سلامت باید به گونه ای باشد که ابتدا زیرساخت آن فراهم و متناسب با هر کشور تعریف شود. به گونه ای که قابلیت ارتقا را داشته باشد و به صورت پایدار در اختیار عموم مردم قرار بگیرد. این امر چیزی است که ما نیز باید در کشور خود به صورت بومی سازی شده آن را در دسترس داشته باشیم.
به گفته وی، نکته مهم در نظام دیجیتالی سلامت ساختن زیرساختهایی است که دولتها باید زمان و انرژی بگذارند با فراهم کردن این زیرساختها اقتصاد دیجیتال سلامت را طراحی کنند.
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری افزود: ما در نظام سلامت سنتی دو جز مردمی و فرایندی داریم. اما در حال حاضر بخش مهمی به نام دیتاها به آن اضافه شده است که ما هنوز برنامه ریزی در خصوص آن نداریم. اگر مدیریت خوبی بر روی این دیتاها شکل نگیرد، میتواند برای ما تهدید محسوب شود.
حاجی زاده تاکید کرد: حجم و بازار اقتصاد دیجیتال در حال حاضر بالغ بر ۳۰۰ میلیارد دلار در دنیا است ولی تخمین زده میشود در ۱۰ سال آینده این میزان به حدود ۱۲۰۰ میلیارد دلار برسد.
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری تاکید کرد: در حال حاضر آگاهی بیماران افزایش یافته است. این خود ضرورت استفاده از اقتصاد دیجیتال در سلامت را بیشتر میکند. ضمن اینکه با کمک هوش مصنوعی میتوانیم علاوه بر جبران کمبود نیروی انسانی، میزان هزینهها سلامت را کاهش دهیم.
حاجی زاده تاکید کرد: حدود ۳۰ درصد سرطانها، ۹۰ درصد دیابتها و ۸۰ درصد بیماریهای قلبی و عروقی قابل پیشگیری هستند. بنابراین ما میتوانیم با کمک هوش مصنوعی بسیاری از بیماریهای غیرواگیر را کاهش دهیم.
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری ادامه داد: ارائه آموزشهای لازم به بیماران و مردم در حوزه سلامت از دیگر کاربردهای مهم هوش مصنوعی است که میتوانیم از ورود این تکنولوژی استقبال کنیم. حتی هوش مصنوعی میتواند در تشخیص و درمان به بیماران کمک کننده باشد.
وی بر ضرورت بومی سازی ساختارهای نظام دیجیتال در حوزه سلامت تاکید و خاطر نشان کرد: ما نمیتوانیم اطلاعات بیمار یک کشور را به بیماران خود تعمیم بدهیم. پس نیازمند طراحی زیرساختهای بومی این حوزه هستیم و باید بدنه نخبگانی کشور در فراهم آوردن زیرساختهای آن تلاش کنند.
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری گفت: گاهی عدهای از پزشکان از ورود سیستم دیجیتال به کشور میترسند و مقاومتهایی در این زمینه صورت میگیرد. ما باید به نحوی رابطه بین سیستم سنتی فعلی و دیجیتال را تعریف کنیم که کادر درمان راغب به استفاده از این سیستم باشند. بنابراین این مقاومتها باید به صورت علمی و به تدریج شکسته شود. ضمن اینکه رویکردهای مرتبط به این فناوری باید جامع دیده شود.
حاجی زاده تاکید کرد: باید از اطلاعاتی که توسط هوش مصنوعی بدست میآیند به شکل جامع مورد حفاظت قرار بگیرند تا مورد استفاده نابجا قرار نگیرند. درمجموع اگر به سمت هوش مصنوعی پیش برویم دسترسی راحت و عادلانه به نظام سلامت توسط بیمار بدست میآید. افراد متناسب با سطح خود از آموزشهای سلامت بهره مند میشوند.
وی به معایب هوش مصنوعی در نظام سلامت اشاره کرد و گفت: یکی از ایرادهای این حوزه تامین هزینه زیرساختهای این حوزه است با توجه به اینکه بسیاری از این زیرساختها بومی است هزینههای آن باید توسط دولتها پرداخت شود. ایراد دیگر نیز نگرانی در خصوص نحوه حفاظت از اطلاعات است.
دستیار ویژه معاون علمی، فناوری و توسعه دانش بنیان ریاست جمهوری افزود: ما برای گذر از چالشهای هوش مصنوعی در نظام سلامت نیازمند همراهی همه هستیم در این صورت میتوانیم ضمن رفع چالشها، میزان نگرانی از تبعات آن را کاهش بدهیم.
ملزومات اصلی ورود به حوزه اقتصاد دیجیتال/جای خالی قانونی برای تسهیل استفاده از دادهها
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی به ملزومات اساسی ورود به حوزه اقتصاد دیجیتال اشاره کرد و گفت: ایجاد زیست بوم داده محور، امنیت و حفاظت از دادهها و در نهایت ایجاد پذیرش و حاکمیت در دولتها برای باور پیدا کردن مسیر اقتصاد دیجیتال از مهم ترین ملزومات ورود به این عرصه است.
دکتر سید محسن دهنوی در همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم که در این دانشگاه برگزار شد، به اهمیت قانون گذاری در حوزه اقتصاد دیجیتال اشاره کرد و گفت: یک روزی مسئله اصلی ایران بحث سواد آموزی بود و اکثریت جامعه سواد خواندن و نوشتن را نداشتند اما امروزه به برکت اقداماتی که در ۴۵ سال پیروزی انقلاب اسلامی صورت گرفته است ما در تولید علم جز ۱۵ کشور دنیا هستیم و دانشگاههای ما جز بهترین دانشگاههای منطقه هستند.
وی در ادامه تاکید کرد: یکی از خلاهایی که در کشور ما وجود دارد این است که هنوز نتوانستهایم یک زیست بوم داده محور در کشور شکل دهیم در حالی که پایه و اساس اقتصاد دیجیتال محور داده است و اطلاعات است که اجزای این نوع اقتصاد در جامعه را تشکیل میدهد.
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی افزود: ما هنوز نتوانستهایم اکوسیستم یا زیست بومی در حوزه داده شکل دهیم یعنی مجموعهای که اقتصاد، ارائه دهنده سرویس، خدمات دهنده، خدمات گیرنده و غیره در آن دیده شود. متاسفانه در بخشهایی از کشور ما داده تولید میکنند اما این داده را برای خودشان نگهداری میکنند و در اختیار کسب و کارها برای ارائه خدمت قرار نمیدهند و آن را با توجیهات امنیتی، صیانتی و غیره توجیه میکنند.
دهنوی تاکید کرد: یکی از مشکلات ما در تهران ترافیک است اما با شرکتهای پخش جلسه گذاشتیم عنوان کردند چون اطلاعات مغازهها را نداریم محصول خود را بدون شناخت بار میزنیم و به صورت تکی به مغازهها مراجعه میکنیم. در واقع هیچ دادهای برای فروش برای آنها ارائه نشده است.
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی افزود: ما در مجلس قانونی را تحت عنوان قانون تبادل داده و اطلاعات ملی را تصویب کردیم اگر چه دقتهایی نظیر حفاظت از امنیت و محرمانگی بودن اطلاعات را در اختیار داشت اما هنوز جای قانونی که در اختیار گرفتن دادهها را تسهیل کند خالی است.
وی امنیت و صیانت از دادهها را مهم ترین نگرانی در حوزه اقتصاد دیجیتال عنوان کرد و گفت: این امر موجب شده سخت گیری در این عرصهها زیاد شود و به بسیاری از کسب و کارها ضربه وارد شود. چرا که بسیاری از این کسب و کارها به دلیل عدم وجود داده امکان شکل گیری ندارند.
دهنوی با بیان اینکه باید آمادگی پذیرش اقتصاد دیجیتال را در حاکمیت ایجاد کنیم، تاکید کرد: ما طی این چند سال موارد زیادی از موضوعات در این عرصه را پیگیری کردیم اما به دلیل تعارض دولتی نتوانستیم کاری را پیش ببریم.
عضو هیات رییسه مجلس شورای اسلامی در پایان خاطر نشان کرد: ایجاد زیست بوم داده محور، امنیت و حفاظت از دادهها و در نهایت ایجاد پذیرش و حاکمیت در دولتها برای باور پیدا کردن مسیر اقتصاد دیجیتال از مهم ترین ملزومات ورود به این عرصه است.
دانشگاه صنعتی امیرکبیر مهم ترین جا برای ورود به عصر انقلاب صنعتی پنجم
مشاور مقام معظم رهبری دانشگاه صنعتی امیرکبیر را مهم ترین جا برای ایجاد تغییر و ورود به عصر انقلاب صنعتی پنجم دانست و گفت: این دانشگاه ظرفیتهای لازم برای شکل دهی تغییرات در نحوه تعامل بین دانشجویان و اساتید را دارد به گونهای که بتواند باشگاهها و میزهایی را فراهم کند که همه افراد حرف بزنند و نظرات خود را مطرح کنند. بنابراین ما نیازمند چنین تحولی برای شروع انقلاب صنعتی در ایران هستیم.
دکتر علی آقامحمدی در همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم که در این دانشگاه برگزار شد، با تاکید بر اینکه پنجمین انقلاب صنعتی دنیا ۱۰ ساله خواهد بود، گفت: عقب ماندگی ما برای ورود به این انقلاب صنعتی عملا سه سال است. اما نمیتوانیم خود را به سایر انقلابهای صنعتی برسانیم. بنابراین سئوال این است که آیا ما میخواهیم از انقلاب صنعتی همه دورانها عبور کنیم یا نه قرار است وارد آخرین مرحله انقلاب صنعتی شده و حرکت خود را این دوران آغاز کنیم.
وی در ادامه تصریح کرد: فرق انقلاب صنعتی پنجم با دیگر انقلابها این است که این انقلاب از بالا به پایین اتفاق نمیافتد بلکه از پایین به بالا روی میدهد. بنابراین اساس این انقلاب، استاد یا دانشگاه نیست بلکه اساس آن دانشجویان میباشند. بر این اساس دانشجویان باید قبل از ورود به دانشگاه توسط آموزش و پرورش برای ورود به این دوران آماده شده باشند. به همین جهت عنوان میشود آموزش پرورش سابق هیچ تناسبی با وضعیت جدید ندارد.
مشاور مقام معظم رهبری خاطر نشان کرد: ما دوران انقلاب صنعتی پنجم نقش یک در ۹۹ درصدیها را مشاهده میکنیم، به این معنی که آن یک درصد هستند که همه چیز را تغییر و تعیین میکنند. بر این اساس برای ورود به دوران جدید لازم به تغییر تمامی نظامها نیست و باید نظامی جداگانه برای این کار ایجاد کنیم و از فرصتها نهایت استفاده را داشته باشیم.
آقا محمدی ادامه داد: ما در محلات کمتر برخوردار کشور که ۲۰۲۰ محله میشود بعد از ۱۶۰ جلسه هفتگی به یک جمع بندی ساده رسیدیم، آن این است که ما محلههای زیر ۳۰ سال را تحول و بالای این عدد را توانمندسازی ببینیم. این تحول از سن پایینتر اتفاق میافتد اگر ما بخواهیم حرکت مهمی شکل بگیرد باید بر روی افرادی با سنین پایین تر سرمایه گذاری داشته باشیم.
مشاور مقام معظم رهبری باید ظرفیتهای لازم را در اختیار تمامی افراد قرار دهیم تا امکان ظهور نخبگان فراهم شود، خاطر نشان کرد: اگر همه افراد درگیر این شرایط نباشند شرایط تغییر نمیکند بلکه صرفا عدهای نخبه میشوند اما اتفاق جدیدی در بین آنها رخ نمیدهد. بنابراین اگر بخواهیم تغییری اتفاق بیفتد باید همه جامعه وارد صحنه شوند.
وی همچنین بر ضرورت تغییر بسیاری از ساختارها در کشور تاکید کرد و گفت: باید سلسله آموزشیهای ما از دوران قبل از مدرسه تا مدرسه و دانشگاه متحول و یکپارچه شوند، سامانه یکپارچهای اتفاق بیفتد در غیر این صورت اتفاق جدیدی را شاهد نخواهیم شد.
مشاور مقام معظم رهبری اظهار کرد: تغییر لوازم خود را میطلبد چیزی نیست که ما اراده کنیم و اتفاق بیفتد. بر این اساس ما رشتههایی را میخواهیم با یکدیگر بنشینند و بیاندیشند که برای تغییر نسل باید چه اقداماتی را انجام داد.
آقا محمدی تاکید کرد: دانشگاه صنعتی امیرکبیر مهم ترین جا برای ایجاد تغییر و ورود به عرصه هوش مصنوعی است و این دانشگاه ظرفیت را دارد که تغییرات خود را با شکل دهی نحوه تعامل بین دانشجویان و اساتید ایجاد کند، به طوریکه باشگاهها و میزهایی را فراهم کند که همه افراد بتوانند نظرات خود را مطرح کنند. بنابراین ما نیازمند بروز چنین تحولی برای شروع انقلاب صنعتی در ایران هستیم. این تحول در حوزههایی که ظرفیت لازم را دارند میتواند روی بدهد.
این مقام مسئول تاکید کرد: زمان مهم ترین امر برای ورود به عصر جدید یا هوش مصنوعی است. این در حالی که بیشترین اسراف در ایران در حوزه زمان اتفاق میافتد. بنابراین باید زمان را با یکدیگر به اشتراک بگذاریم و از تمامی توان برای حرکت در مسیر انقلاب استفاده کنیم.
درخواست از دانشگاه صنعتی امیرکبیر برای طراحی پلتفرمهای بومی هوش مصنوعی
وزیر صنعت، معدن و تجارت از دانشگاه صنعتی امیرکبیر درخواست کرد تا در طراحی پلتفرمهای بومی هوش مصنوعی ورود کند و گفت: ما در وزارت صمت این آمادگی را داریم با کمک دانشگاه صنعتی امیرکبیر برنامه روشنی برای تولید و اجرای پلتفرم هوش مصنوعی بومی که از نوع محلی و منطقهای و متناسب با نیازهای ما باشد را طراحی و سرلوحه کار خود قرار دهیم.
دکتر عباس علی آبادی در همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقلاب صنعتی چهارم که در این دانشگاه برگزار شد، تاکید کرد: در واقع ما امروز دور هم جمع شدیم تا در خصوص تحولی مهم صحبت کنیم اما شاید به دلیل قرار گرفتن در متن و بطن آن اساسا درکی از ابعاد این تحول نداشته باشیم. در واقع انقلاب چیزی جز انقلاب هوش مصنوعی نیست اگر چه در تعریف آن توافق صد در صدی وجود نداشته باشد اما هوش مصنوعی یک اطلاق کلی است که به سیستمهای رایانهای اشاره میکند که میتواند محیط را حس، مقایسه و تحلیل کنند و به نوعی فکر کنند و در پاسخ به آنچه که از محیط و اشیا حس میکنند واکنش نشان دهند.
وی در ادامه تصریح کرد: بر اساس گزارشهای معتبر و موجود پیش بینی میشود سرمایه گذاری بر روی فناوریهای مرتبط به هوش مصنوعی تا ۲۰۲۵ به ۲۰۰ میلیارد دلار برسد. این میزان بیش از دو درصد تولید کشورهای سرمایه گذار در این فناوری خواهد بود. در مقام مقایسه شاید بتوان گفت توسعه صنعت هوش مصنوعی میتواند تاثیر اقتصادی نسبتا بزرگتری نسبت به کشف برق یا رایانه شخصی داشته باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت یادآور شد: هوش مصنوعی با دخالت حداقل نیروی انسانی مبتنی بر الگوریتمها میرود تا فرایندهای کسب و کار علوم مهندسی، مالی، اقتصادی و هر آنچه که بتوان تخیل نمود را تحت تاثیر قرار دهد. این پدیده صنعت، اقتصاد و معدن را به دورانی جدید و متفاوت وارد کرده است.
علی آبادی با بیان اینکه هوش مصنوعی در آینده در بهبود محصول و تولید تاثیر بسزایی خواهد داشت و با افزایش بهره وری و سود پیش بینی میشود که خود عامل تحریک تقاضا شود، افزود: گسترش درآمدزایی هوش مصنوعی به این جهت است که این فناوری با افزایش شخصی سازی، جذابیت و مقرون به صرفه بودن در طول زمان تنوع محصول را افزایش میدهد.
وی تاکید کرد: بر اساس پیش بینیهای یک موسسه معتبر بیشترین درآمدهای اقتصادی حاصل از هوش مصنوعی در چین موجب افزایش ۲۶ درصدی در تولید ناخالص داخلی در سال ۲۰۳۰ و در آمریکای شمالی افزایش چهار و نیم درصدی خواهد بود که در مجموع برابر است با بیش از ۱۰ تریلیون دلار یعنی تقریبا ۷۰ درصد از تاثیر این فناوری در اقتصاد جهانی را به خود اختصاص میدهد.
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، رتبه کشورها از نظر سرمایه گذاری در هوش مصنوعی نشان دهنده ارتباط نزدیک رتبه اقتصادی آنها با این فناوری است به طوریکه پیش بینی میشود تا سال ۲۰۳۰ آمریکا بالاترین سرمایه گذاری روی فناوری در هوش مصنوعی را با حدود ۲۳۰ میلیارد دلار به خود اختصاص دهد و چین به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا با سرمایه گذاری تقریبا بیش از ۱۵۰ میلیارد دلاری رده دوم جهان را از آن خود میکند این رقم با احتساب سایر اقتصادهای برتر نظیر ژاپن، آلمان، انگلیس، فرانسه و کانادا تا سال ۲۰۳۰ به رقم ۴۷۳ میلیارد دلار خواهد رسید.
این مقام مسئول تاکید کرد: تحلیل گران این حوزه معتقد هستند علاوه بر سرمایه گذاری دولتها در هوش مصنوعی، این سرمایه گذاری مدیون شرکتهای بزرگ فناوری است که به کمک آنها قطبهای اصلی هوش مصنوعی در جهان در حال شکل گیری است. این موضوع میتواند زنگ خطری برای کشورهای در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا ما شاهد آن هستیم که رژیم صهیونیستی تنها کشوری است که در فهرست ۱۰ کشور جهانی در رتبه هفتم از نظر شاخص هوش مصنوعی قرار گرفت در حالی که عربستان صعودی در جایگاه ۳۱ و امارات بالاترین رتبه کشور عربی یعنی ۲۸ را از نظر شاخص هوش مصنوعی در اختیار دارد. در چنین شرایطی سهم ما در دولت و بخش خصوصی برای توسعه در این حوزه مهم است.
علی آبادی خاطر نشان کرد: شک و تردید وجود ندارد با توجه به فاصله بسیار بزرگ سرمایه گذاری آمریکا و چین در حوزه هوش مصنوعی در آینده دو پلتفرم غالب یعنی آمریکایی و چینی در این زمینه در دسترس خواهد بود و کشورها با توجه به منافع خود به یکی از این پلتفرمها، گرایش خواهند یافت سایر کشورها و اتحادیهها تلاشهای محدودی در این زمینه خواهند داشت ولی امکان رقابت با آن دو کشور ممکن نیست اگر چه پلتفرمهای محلی و منطقه ای نیز شکل میگیرد که نیازهای برخی کشورها را تا حدودی پوشش میدهد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تاکید کرد: به نظر میرسد در همکاریهای بین وزارت صمت با سایر دستگاهها به ویژه دانشگاهها لازم باشد برنامه روشنی برای تولید و اجرای پلتفرم هوش مصنوعی بومی که از نوع محلی و منطقهای متناسب با نیازهای ما باشد را طراحی و سرلوحه کار خود قرار دهیم.
وی افزود: ما در وزارت صمت آماده هستیم با همکاری دانشگاه صنعتی امیرکبیر کلید طراحی پلفترمهای بومی هوش مصنوعی را آغاز کنیم. از طرف دیگر با توجه به محدودیتهای منابع دولت به نظر نمیرسد تخصیص منابع اندک دولتی در این خصوص بتواند توان رقابت با بودجههای میلیارد دلاری برخی کشورهای منطقهای را داشته باشیم. در نتیجه ورود و حضور بخش خصوصی در این زمینه امری ضروری است که باید تسهیلاتی در نظر بگیریم تا جذابیت ورود به این حوزه وجود داشته باشد به طوریکه میتوانیم با برخی سیاستهای تشویقی مثل معافیتهای بلند مدت مالیاتی و اعمال برخی محدودیتهای گمرکی برای ورود تجهیزات مرتبط به رشد و توسعه این بخش کمک کنیم.