وزیر علوم در شورای راهبری موسسه ISC مطرح کرد
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری گفت: معاونت پژوهشی وزارت علوم با همکاری صاحبنظران دانشگاهی، راهکارهای تشویقی افزایش مقالات علوم انسانی ایران در نمایههای جهانی را تدوین کند.
به گزارش پایگاه خبری پژوهشگر نیوز به نقل از روابط عمومی وزارت علوم، محمدعلی زلفیگل صبح امروز در شورای راهبری موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) که با حضور دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد؛ این موسسه را مغز و قلب علم و فناوری ایران و جهان اسلام دانست و تاکید کرد: هر چقدر از این موسسه حمایت کنیم کم است و جا برای حمایت بیشتر دارد.
وی افزود: در دوره جدید مدیریت این مرکز، شاهد هستیم مدیر جدید به صورت شبانه روزی برای توسعه این مرکز و معرفی فعالیتهای آن وقت میگذارد و برای معرفی چهره به چهره ظرفیتهای مرکز به دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور سفر میکند.
زلفیگل اظهار داشت: هماکنون در شورای راهبری موسسه استنادی و پایش علوم و فناوری جهان اسلام، افراد باتجربه کافی و اهل علم وجود دارد که با مباحث پژوهشی کاملا آشنا هستند و از این حیث شاید شورای راهبری این دوره استثنا باشد.
وزیر علوم در این نشست بر بررسی کارشناسی و تخصصی آثار و پیامدهای استفاده از هوش مصنوعی در مقالات علمی توسط موسسه پایش علوم و فناوری تاکید و از مدیران این موسسه خواست در مجامع و گردهماییهای آیسسکو (سازمان جهانی اسلامی برای آموزش و پرورش، علوم و فرهنگ) حضور موثر داشته باشند.
حمایت دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از سامانه نان
عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز در این نشست، ضمن قدردانی از وزیر علوم و رئیس موسسه پایش علوم و فناوری و پایگاه استنادی جهان اسلام که یک مجموعه نیمه جان را جان تازه بخشیده و در مسیر رشد قرار دادند نکات خودرا برای فعالیت بهتر آن اعلام کرد.
وی گفت: اگر موسسه پایش علوم و فناوری و پایگاه استنادی جهان اسلام فقط ارزیابی و رتبهبندی مجلات را برعهده داشته باشد مجلات ما رشد نمیکنند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: راه اندازی سامانه نان یک ضرورت بود و برای تکمیل فعالیت آن پیشنهاد میکنم برای سایر دستگاههای اجرایی و سازمانها نیز امکان طرح نیاز در سامانه ایجاد شود.
خسروپناه افزود: امکان نیازهای کشور به صورت موضوعی مانند موضوع مسائل خانواده و آسیبهای اجتماعی جامعه نیز در سامانه نان ایجاد شود.
امتیاز مقالات سامانه نان بیشتر شود
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: به مقالات علمی اثر بخش که برای پاسخ به نیاز دستگاههای اجرایی در سامانه نان منتشر میشود و نیاز دستگاه را برطرف میکند امتیاز بیشتری داده شود.
خسروپناه با اشاره به اینکه در ده سال اخیر 70 کرسی نظریه پردازی و نوآوری و 7000 کرسی ترویجی در کشور برگزار شده است گفت: کرسیهای نظریهپردازی و ترویجی نیز در زیر مجموعه سامانه نان قرار بگیرد.
پایگاه جهان اسلام سومین پایگاه استنادی دنیا
سید احمد فاضلزاده رئیس موسسه پایش علوم و فناوری و پایگاه استنادی جهان اسلام در گزارشی با اشاره آغاز فعالیت رسمی این پایگاه از سال 1378 گفت: پس از وب آو ساینس و اسکوپوس، پایگاه استنادی جهان اسلام سومین پایگاه دنیاست.
وی تاکید کرد: چراغ راه فعالیت ما در این مرکز فرمایشات مقام معظم رهبری برای حفظ مرجعیت علمی در دنیا و حل مشکلات کشور است و در این دو سال از حمایت جدی دولت و وزیر علوم برخوردار بودیم.
فاضل زاده افزود: اساسنامه جدید موسسه در اسفندماه سال 1401 تصویب شد و ارکان فعالیت در 4 معاونت پژوهشی، دیپلماسی، اداری و مالی و فناوری دنبال شد و در کنار هیات امنا، شورای راهبری و کمیته اجرایی کشورهای اسلامی در موسسه ایجاد شد.
توزیع تولید علم در دنیا
رئیس موسسه پایش علوم و فناوری و پایگاه استنادی جهان اسلام گفت: جمعیت ایران یک درصد دنیاست ولی دو درصد تولید علم جهان را بر عهده داریم، کل کشورهای اسلامی حدود 8 الی 10 درصد تولید علم دنیا را انجام میدهد و از کل تولید علم کشورهای اسلامی حدود 18 الی 20 درصد به ایران و ترکیه اختصاص دارد.
تعداد پژوهشگران دنیا
وی ادامه داد: در پایگاه وب آو ساینس 6 میلیون و 700 پژوهشگر تاکنون مقاله اراده دادهاند و در اسکوپوس این تعداد، 20 درصد بیشتر است؛ در کل دنیا 8 میلیون نویسنده مقالات علمی وجود دارد که 500 هزار نفر آنها در کشورهای اسلامی هستند و در ایران 100 هزار نفر است.
فاضل زاده گفت: هم اکنون در وب آو ساینس 17 و در اسکوپوس 15 هستیم و در برنامه هفتم توسعه هم رسیدن به جایگاه 14 دنیا هدفگذاری شده است. تخمین این است که محققان ایرانی سالانه بین 70 الی 80 هزار مقاله علمی در دنیا منتشر میکنند و در پایگاه جهان اسلام هم حدود 70 هزار مقاله ایرانی منتشر میشود به عبارتی تولید علم ایران سالانه 150 هزار مقاله علمی به زبانهای مختلف است.
ارزیابی بهره وری پژوهشی دانشگاهها
وی گفت: از سال گذشته، تعدادی شاخص مثل سرانه مقالات به نسبت اعضای هیات علمی، تعداد دانشجویان تحصیلات تکمیلی و شاخصهای کیفی هم تعریف کردیم و رتبه دانشگاهها را استخراج کردیم. در تیرماه سال جاری در شورای عتف مصوب شد پنچره واحد نظام علم و فناوری ایجاد شود که طبق آن سکوی نظام ایدهها و نیازها نان به عنوان پنچره واحد نظام علمی و فناوری تلقی میشود.