به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی ایران
سیزدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی با حضور دکتر شاهین آخوندزاده معاون وزیر بهداشت، کمال خرازی دبیر پژوهشکده علوم شناختی و محمد مهدوی دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی در دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری پژوهشگر نیوز به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر نادر توکلی در سیزدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی عنوان کرد: نوروساینس (علوم اعصاب) یک علم بین رشتهای است که حوزههای متعدد علوم شناختی، علوم انسانی و روانشناسی را زیر چتر خود قرار میدهد.
وی ادامه داد: دانشگاه علوم پزشکی ایران در حوزه علوم اعصاب پایه و بالینی توانمندی بالایی دارد و یکی از دانشگاههای پیشرو است، و روانپزشکان این دانشگاه از بهترین و فاخرترینهای کشور محسوب میشوند، همچنین بنیانگذار تحریک عمقی مغز (DBS) در این دانشگاه از 15 سال قبل در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) بوده است.
توکلی در ادامه با اشاره به توانمندیهای اساتید این دانشگاه در حوزه علوم اعصاب گفت: نفرات برتر کشور نیز در سه رشته شاخص این حوزه از دانشگاه علوم پزشکی ایران هستند.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به نمایشگاه جانبی این کنگره برای به کارگیری تکنولوژی در کنار درمانهای غیر دارویی افزود: یکی از بحثهای مهم به دلیل فعالیت یکی از مراکز مهم مصدومین ترافیکی در این دانشگاه نوروتروما (ضربهٔ مغزی) است، که در این زمینه توسعه نوروتروما را دنبال میکنیم، همچنین در سطح سه در حوزه توانبخشی نیز یکی از دانشکدههای شاخص دانشکده توانبخشی این دانشگاه است.
توکلی به اهمیت پیشگیری در سطوح دو برای کاهش هزینههای درمانی نسبت به حمایت ویژه دولت چهاردهم در این حوزه ابراز امیدواری کرد و افزود: این کنگره به توسعه علمی کشور و برطرف کردن نیازهای بیماران منجر شود.
در ادامه این کنگره دکتر شاهین آخوندزاده معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نیز به ارائه گزارشی از وضعیت پژوهشی کشور در رشته نوروساینس (علوم اعصاب) پرداخت و گفت: در کشورهای توسعه یافته نخست مقالات افزایش مییابد و بعد منجر به خلق فناوری میشود.
معاون وزیر بهداشت با اشاره به اینکه عمر پژوهشها در کشور کم است، افزود: بدون اعتبار نمیتوان تحقیقات عمیق انجام داد.
آخوندزاده در ادامه به جایگاه علمی ایران در جهان پرداخت و گفت: جایگاه علمی کشورمان در دنیا در رتبه 17 است و جایگاه ایران در علوم اعصاب نیز همین رتبه است، در استنادها نیز در رتبه 19 جهان قرار داریم، همچنین در منطقه در رشته علوم اعصاب در رتبه نخست هستیم و در استنادها نیز رتبه نخست برای ایران است.
وی با اشاره به کاهش کمیت پژوهشی ایران در دو سال گذشته، دلایل آن را دو مقوله کاهش سرمایه گذاری و مشکلات مدیریتی عنوان کرد و گفت: پژوهش با جیب خالی نمیشود، یک محقق با 500 دلار نمیتواند رقابت علمی کند، ولی امیدواریم تا دو سال آینده اعتبارات پژوهشی کشور از GDP (تولید ناخالص داخلی) به نیم تا یک درصد افزایش یابد.
معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: ارزانترین اقدام برای کسب رتبههای بالا در حوزه پژوهش، نمایه کردن مجلات است که با 500 میلیون تومان، این کار شدنی است و همه دانشگاهها موظف هستند این اقدام را انجام دهند.
در ادامه این کنگره کمال خرازی دبیر پژوهشکده علوم شناختی به تشریح اهمیت توسعه مقالات که مقدمات پیشرفت علمی است، پرداخت و گفت: البته نباید تنها به تولید مقالات بسنده کرد، بلکه باید تاثیر آن بر زندگی بشر ملموس شود.
عضو هیئت علمی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تهران نسبت به ورود محققین علوم اعصاب برای بررسی افزایش سرمایه اجتماعی در کشور تاکید کرد و گفت: یکی از وظایف دولتها نیز حمایت از پژوهشهای محققین است.
همچنین در این کنگره محمد مهدوی دبیر ستاد توسعه علوم و فناوریهای شناختی به تشریح ارائه گزارشی از فعالیت و برنامههای این ستاد پرداخت.
در ادامه محمد علی صحراییان نایب رئیس هیئت مدیره انجمن ام اس ایران با ارائه گزارشی از وضعیت ام اس در ایران که روبه افزایش است، پرداخت و گفت: سردرد شایع ترین دلیل دوری از کار و فعالیت به ثبت رسیده است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه برخی از بیماریهای علوم اعصاب از جمله آلزایمر در حال حاضر قابلیت درمان قطعی ندارد، به تشریح برخی درمانهای نادرست در کشور در حوزه ام اس پرداخت.
همچنین در ابتدای این کنگره دکتر محمدتقی جغتایی رئیس دانشکده فناوریهای نوین دانشگاه علوم پزشکی ایران و رئیس انجمن علوم اعصاب ایران نیز به جزئیات جدیدترین وضعیت علوم اعصاب در ایران و جهان پرداخت و مباحث علمی این رشته از سال 1950 تاکنون را تشریح کرد.
جغتایی با بیان این موضوع که برای رشد یک جامعه باید حوزه علوم اعصاب تقویت شود، گفت: با توجه به تلاشهایی که دانشجویان و اساتید این حوزه داشتهاند، حوزه علوم اعصاب در منطقه اول است.
وی گفت: علوم شناختی بر پایه چهار رکن سرمایه مغز، سلامت مغز، نوروتکنولوژی و مغز دیجیتال است. حوزه نوروساینس یکی از حوزههای پرطرفدار است، به گونهای که دانشمندان تمایل به دو حوزه فضایی و علوم اعصاب دارند.
وی با اشاره به توسعه علوم اعصاب در نیمه دوم قرن بیستم، عواملی چون رشد حوزههای زیستی، دانش فناوری اطلاعات و بیوالکتریک، رشد مطالعات الکتروفیزیولوژی، هوش مصنوعی و تحریک عمقی و سطحی مغز را از جمله عوامل این رشد در نیمه دوم قرن بیستم عنوان کرد.
جغتایی با اشاره به جایگاه علوم اعصاب در سالهای آینده، عنوان کرد: بر اساس گزارشهای جهانی تا 10 سال آینده برای شناسایی بیماریهای روانی با ابزارهای مارکر ساده قادر به تشخیص هستیم.
وی با اشاره به سرمایههای مغزی، این حوزه را شامل دانش، مهارتهای خلاقانه و سلامت مغز دانست و ادامه داد: مجموعه این مهارتهای سرمایه مغزی موجب میشود که فرد در جامعه به یک فرد فعال تبدیل شود.
جغتایی مغز را یک نیروی محرکه برای رشد بشر دانست و ادامه داد: اگر جامعه میخواهد رشد کند، باید در حوزه مغز سرمایهگذاری کند؛ از این رو است که موضوع سرمایه انسانی در اکثر اسناد جهانی وارد شده است.
وی با اشاره به نوروتکنولوژی اظهار کرد: بازار فناوریهای شناختی در دنیا در حال توسعه است، به گونهای که بر اساس گزارش یونسکو این بازار تا سال 2027 رشد 20 برابری را تجربه میکند.
گفتنی است، در سیزدهمین کنگره علوم اعصاب پایه و بالینی از دکتر سعید سمنانیان و دکتر غلامعلی شهیدی استاد پیشکسوت نورولوژی و اختلالات حرکتی دانشگاه علوم پزشکی ایران برای سالها تحقیق و پژوهش در حوزه علوم اعصاب تقدیر به عمل آمد.